Servicii publice locale monopoliste in Arad sau cum sa-ti bati joc de cetateni

Zilele trecute mi-au atras atentia doua articole aparute in media locala:

http://www.aradon.ro/recompensa-serioasa-la-compania-de-apa/1452143

http://www.aradon.ro/inca-un-credit-pentru-cet/1452134

Nici nu stiu daca sa rad sau sa-i bag undeva adanc in origini. Pe cine? Pe furnizorii de utilitati locale. Monopolisti si nesimtiti pana la capat, asa cum sta bine oricarui roman care se urineaza pe oricine din afara sistemului.

Sa o luam pe rand. Profitul obtinut de CACA este 100% datorat nu managementului, nu strategiei de dezvoltare, nu competentelor incredibile si a realizarilor deosebite ale angajatilor ci exclusiv datorita pretului apei reci si canalizarii furnizate fraierului aradean. Facand parte din structura de putere locala conducerea CACA a „negociat” cu Consiliul local Arad marirea progresiva si continua a pretului apei reci si canalizarii furnizate fara nici o legatura cu realitatea, indicele de inflatie, raportul leu-euro , depreciere valutara, etc ci doar pentru ca „asa vor muschii nostrii” si ca asa vrem sa va belim de bani fara ca voi, pulimea sa aveti vreo replica. Iar pulimea inghite gogoasa fiindca in primul rand e vorba de un monopol, CACA fiind singura varianta daca vrei sa ai apa rece la robinet. Daca maine li se scoala sa creasca pretul cu 50% o vor face fara niciun fel de remuscare bineinteles in complicitate cu politicienii locali care sug din greu din „profitul” companiei.

Despre CACA ce poate fi spus: ca nu au incheiate nici 10% contracte valabile, actuale cu asociatiile de proprietari, ca penalitatile si debransarile se fac ilegal neexistand dispozitii contractuale intre parti in acest sens, ca contoarele stimabililor sunt obligatoriu verificate metrologic tot de ei iar asociatiile si clientii nu au nici o varianta de a apela la un verificator neutru, ca facturile emise, chiar cu erori recunoscute de emitent sunt exigibile si conduc la debransare in caz de neplata chiar daca se constata ca, contorul a fost defect/citirea a fost amboulea/cantitatea de apa facturata exista doar in mintea lor bolnava. Despre lucrarile lor, ce sa mai zici, luni de zile acopera si descopera aceeasi teava, intr-un reflex pavlovian devenit schema de lucru. Langa blocul 303 au ajuns la performanta ca pe langa teava inlocuita sa gaureasca o data propria teava si inca o data teava de apa calda si chiar zilele astea sa realizeze cea de-a 4 descoperire/acoperire a lucrarii in decurs de cateva luni. Eficienta maxima – profit maxim pentru ei.

Solutie, o lupta lunga si absurda prin instante, timp in care ramai fara apa, la nivel de ev mediu. Nu ca am fi foarte departe de perioada respectiva. NU vad pe nimeni care sa faca asa ceva pentru ca, cel putin cetatenii de la bloc, nu pot fora fantani si construi instalatii separate pentru alimentarea apartamentelor cu apa si sunt obligati sa foloseasca serviciile unor tepari legali , constitutional si institutional.

Situatie aproape identica si la CET. Astia in disperarea lor contracteaza credit dupa credit pentru a reusi sa plateasca salariile CA si a stafului de partid si oras care inca-i mai poarta pe brate. Retea veche, pierderi enorme, pret pe masura, inca tinut la cote de avarie de interventia politicului si prin subventia de saracie acordata iarna. Debransarile vor continua cu toate masurile anti posesorilor de centrale termice. Statul incurajeaza si sprijina pe fata monopolul societatilor de termoficare in loc sa ofere solutii sau alternative cetatenilor. Absurdul regulilor celor de la CET atinge grotescul cand e vorba de „aprobarea” debransarii unor apartamente sau asociatii, fara nici o urma de bun simt sau respect al proprietatii individuale. La fel, ajutorul acordat asociatiilor cu restante la plata in vederea evitarii debransarii de la incalzire si apa calda consta in reesalonarea datoriilor pe o perioada de 4 luni ( mai mult daca se intocmeste un adevarat dosar, plus audienta, plus tot felul de ccereri si informari). Mai mult reesalonarea nu intrerupe calculul penalitatilor ceea ce e normal si legal atat timp cat inchei cu furnizorul o intelegere, un contract cu termene si sume precis determinate care cuprinde inclusiv plata penalitatilor existente. Si mai interesant este ca reesalonarea sumelor ia in calcul inclusiv factura ultimei luni nescadenta :))) la incheierea intelegerii . Nici o noima, nici macar o tentativa de respect a regulilor juridice asta pentru ca si ei sunt monopol. Doar ca, in curand , nu vor mai fi, pe de-o parte fiindca debransarile vor continua si oamenii vor gasi surse alternative si pe de alta parte pentru ca intr-un final nu vor mai gasi finantare pentru a-si acoperi gaurile. Iar sfarsitul e foarte aproape.

Concluzie: intr-o societate bolnava, murdara si agonizanta astfel de „institutii” traiesc cel mai bine profitand de prostia oamenilor dar mai ales de statutul de privilegiati oferit de amicii politici de la nivel local sau national

Lasă un comentariu